Όρεξη για πάρτι είχε ένας/μια ασθενής με κορονοϊό στη Νορβηγία, που «χτυπήθηκε» και από τον… πυρετό του Σαββατόβραδου και το έσκασε από την καραντίνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στον/στην συγκεκριμένο/η φορέα του ιού να επιβληθεί από την Αστυνομία της χώρας πρόστιμο 20.000 κορωνών, που ισούται περίπου με 1.650 ευρώ.

Το πρόσωπο αυτό, για το οποίο οι Αρχές δεν έδωσαν την παραμικρή πληροφορία (αν είναι άνδρας ή γυναίκα, την ηλικία του ή πού κατοικεί) βγήκε το βράδυ του Σαββάτου για να γλεντήσει, μολονότι έπρεπε να μείνει στο σπίτι του καθώς είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Το γλέντι θα του στοιχίσει 20.000 κορώνες. Αν δεν πληρώσει το πρόστιμο, θα επιβληθεί ποινή φυλάκισης 40 ημερών, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο Γκούναρ Φλόισταντ.

Η Νορβηγία εφαρμόζει ένα αρκετά χαλαρό σύστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας: τα ύποπτα κρούσματα ή οι ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, όμως οι υπόλοιποι μπορούν να κυκλοφορούν σχετικά ελεύθερα, αποφεύγοντας ωστόσο τις κοινωνικές επαφές. Εκτός από την παραβίαση της καραντίνας, με πρόστιμο απειλούνται και όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν στο εξοχικό τους αυτήν την περίοδο.

Στη Νορβηγία τα κρούσματα της ασθένειας ανέρχονται σε 2.371 και οι νεκροί έφτασαν τους οκτώ.

Έντονο μήνυμα Τριντό: «Φτάνει πια» σε όσους αρνούνται να μείνουν στα σπίτια τους

Με εμφανή τη δυσφορία του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, απευθύνθηκε σήμερα στους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των αρχών να απομονωθούν για να πολεμήσουν την επιδημία του νέου κορονοϊού και τους είπε «πηγαίνετε σπίτια σας και παραμείνετε στα σπίτια σας» ειδάλλως θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων στον Καναδά που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο COVID-19 ανήλθε σήμερα σε 1.474 από 1.430 χθες (22/03) με τον αριθμό των νεκρών να βρίσκεται στους 20, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών.

Αν και η Οτάβα και οι 10 επαρχίες της χώρας συνέστησαν στους Καναδούς να μείνουν στα σπίτια τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να περιορίσουν τις συναθροίσεις, ο Τριντό επισήμανε ότι πάρα πολύ άνθρωποι δεν σέβονται τις συστάσεις.

«Βλέπουμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με ανθρώπους που δείχνουν να πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι. Λοιπόν, δεν είστε», τόνισε ο Τριντό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Φτάνει πια. Πηγαίνετε στο σπίτι και μείνετε στο σπίτι… Σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί, είτε ενημερώνοντας τους ανθρώπους περισσότερο για τους κινδύνους είτε επιβάλλοντας τους κανόνες εφόσον καταστεί αναγκαίο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έξω από την κατοικία του, όπου παραμένει σε καραντίνα αφότου η σύζυγός του διαγνώστηκε με τον κορονοϊό.

Χθες, αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι οι άνθρωποι που αψηφούν τις συστάσεις αυτο-απομόνωσης θα τιμωρούνται με πρόστιμο κι ακόμα και θα συλλαμβάνονται.

Ρωσία: Είναι νόμιμο να εντοπίζεις μέσω κινητού τους νοσήσαντες από τον κορονοϊό

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών όσων έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μέσω των κινητών τηλεφώνων δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε. «Όχι, δεν τα παραβιάζει», ανέφερε σχετικά.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το γραφείο Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, είχε δώσει εντολή στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών να οργανώσει έως τις 27 Μαρτίου ένα σύστημα ιχνηλάτησης πολιτών που βρίσκονται σε επαφή με τους νοσήσαντες από τον ιό, με βάση τα στοιχεία εντοπισμού που παρέχουν οι πάροχοι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης πολιτών που ήρθαν σε επαφή με το νοσήσαντα, με την αποστολή των αντίστοιχων οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μπουν σε συνθήκες απομόνωσης. Επίσης τα στοιχεία που θα σχετίζονται με παρόμοιες επαφές με νοσήσαντες από τον κορονοϊό θα αποστέλλονται στα κέντρα επιχειρήσεων των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: newsbeast.gr