Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ δήλωσε απόψε ότι παραμένει ακόμη άγνωστο αν ο νέος κορονοϊός προήλθε από κάποια ιχθυαγορά της Κίνας, από κάποιο εργαστήριο ή άλλη τοποθεσία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την άποψη ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κατασκευασμένος από τον άνθρωπο.

«Μήπως προήλθε από κάποιο ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν; Μήπως σε κάποια ιχθυαγορά εκεί στην Ουχάν; Μήπως από κάπου αλλού; Και η απάντηση σε αυτά είναι: Δεν ξέρουμε», δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η αμερικανική κυβέρνηση το εξετάζει, πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή πάντως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαβεβαίωση που έδωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν «σημαντικές αποδείξεις» ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από κάποιο κινεζικό εργαστήριο.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν «κάποια στιγμή» στη δημοσιότητα την έκθεσή τους σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, χωρίς όμως να ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Τη σταδιακή κατάργηση της ομάδας κρούσης κατά του κορονοϊού σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος διεξάγει συνομιλίες σχετικά με το πότε θα καταργήσει την ομάδα κρούσης κατά του νέου κορονοϊού και επεξεργάζεται τη δυνατότητα να αρχίσει να μεταφέρει τον συντονισμό της αντιμετώπισης του ιού σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες κοντά στο Σαββατοκύριακο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Πενς τόνισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να εξετάζει το χρονικό περιθώριο της Ημέρας Μνήμης στα τέλη αυτού του μήνα για να ξεκινήσει τη μετάβαση διαχείρισης των μέτρων κατά του κορονοϊού στις υπηρεσίες σε ένα πιο παραδοσιακό τρόπο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε στα μέλη της ομάδας κρούσης και στο προσωπικό να περιμένουν ότι η λειτουργία της θα τερματιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τους New York Times, που δημοσίευσαν νωρίτερα την εξέλιξη αυτή.

Η ομάδα θα καταργηθεί καθώς ο Λευκός Οίκος προχωρά στο σχέδιο του Τραμπ να ανοίξει ξανά τη χώρα αφότου πολλές Πολιτείες έδωσαν εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους για να επιβραδύνουν τη διάδοση του δυνητικά θανατηφόρου κορονοϊού. Το επίκεντρο τώρα θα δοθεί σε θεραπείες και εμβόλια, σύμφωνα με τους NYT.

Μετά τη συγκρότησή της τον Μάρτιο, η ομάδα κρούσης είχε τακτικές συναντήσεις με επικεφαλής τον Πενς με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας και στη συνέχεια παρουσίαζε και επεξηγούσε τις εργασίες της σε νυχτερινές συνεντεύξεις Τύπου με τον Τραμπ, οι οποίες συχνά διαρκούσαν πάνω από μία ώρα. Ο ειδικός της ομάδας για τις μολυσματικές ασθένειες, Άντονι Φάουτσι, έγινε οικείο πρόσωπο σε ολόκληρη τη χώρα.

Εντούτοις, καθώς ο Τραμπ έστρεψε την προσοχή του στην επαναλειτουργία της εθνικής οικονομίας, η ομάδα έγινε λιγότερο ορατή τις τελευταίες ημέρες. Ενώ συναντήθηκε σήμερα, δεν είχε συναντήσεις τη Δευτέρα και το Σάββατο. Οι συναντήσεις του Σαββάτου ήταν κομβικές στις αρχές της κρίσης.

Πηγή: newsbeast.gr