Αποζημίωση ύψους περίπου 310.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης σε συγγενείς θύματος από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι επιδίκασε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η απόφαση (8941/2023) χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας καθώς αφορά στην πρώτη υπόθεση θύματος που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί. «Η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα» αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας του θυματος , Κωνσταντίνος Φούσσας και Δημήτρης Σκύδρας.

Οι συγγενείς του θύματος στην αγωγή τους σημειώνουν πως οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους είχαν ως αποτέλεσμα τον «βασανιστικό και επίπονο θάνατο της συγγενούς τους, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν». Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η συγγενής τους, στην προσπάθεια της να σωθεί από την φονική πυρκαγιά κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη.

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Στο βήμα του μάρτυρα σήμερα ανέβηκε ένας ακόμα αξιωματικός που επιχειρούσε την κρίσιμη ημέρα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Ο Μιχάλης Αυγουλέας επιβεβαίωσε ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς εκεί που χτυπούσε – όπως χαρακτηριστικά είπε- η καρδιά του κράτους, δεν γνώριζαν ούτε για τους νεκρούς στο Ματι, ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα που είχαν φτάσει εκεί με την ελπίδα να σωθούν.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατούσε μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» τόνισε ο μάρτυρας.

Πηγή: newsbeast.gr