Το  περιβαλλοντικό πρόγραμμα του DIXAN «Καθάρισε σε Βάθος», που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για φέτος πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα για το 2020. Για τη νέα χρονιά, παράλληλα με τους καθαρισμούς των θαλασσών μας που εντείνονται, μπαίνει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο του προγράμματος, δηλαδή  η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό.  με την μετατροπή των ήδη ανασυρθέντων πλαστικών απορριμμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις, – σε νέα χρηστικά αντικείμενα. 

Αναλυτικότερα, τα μέχρι στιγμής  αποτελέσματα των δράσεων για το 2020 είναι πολύ σημαντικά. Η εθελοντική ομάδα του Οδυσσέα Λάμπρου “Beach Cleaning” βουτώντας στα βαθιά, κατάφερε να καθαρίσει σε βάθος συνολικά 11 παραλίες και βυθούς σε όλη την Ελλάδα. Το συνολικό βάρος των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν και ανασύρθηκαν από την αρχή του προγράμματος έως και σήμερα αγγίζει κοντά τους 3 τόνους, εκ των οποίων τα 706 κιλά είναι πλαστικά, μεταξύ άλλων (συνθετικά, γυάλινα, κεραμικά, χάρτινα, μεταλλικά, υφάσματα και οικοδομικά υλικά).

Επόμενο στάδιο του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των πλαστικών που συλλέχθηκαν και κρίνονται κατάλληλα για κυκλική ανακύκλωση, με στόχο να δοθεί νέα πνοή και χρήση. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το 2021 από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας στη Σουηδία (CEEII). 

Σχολιάζοντας την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος και την έναρξη της επόμενης φάσης, η Ράνια Φιλιππακοπούλου, Marketing & Trade Marketing Director της Henkel για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε σχετικά: «Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να συμβεί όταν όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας «για καλό». Το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα «Καθάρισε σε Βάθος» και το DIXAN αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τις θάλασσες μας από τα απορρίμματα. Πλέον συνεχίζουμε δυναμικά υποστηρίζοντας την προσπάθεια μετάβασης σε υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας»

Ο Οδυσσέας Λάμπρου, ο οποίος έγινε μέρος μιας τόσο μεγάλης πρωτοβουλίας για πρώτη φορά, δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ, να προστατεύω το περιβάλλον, με την στήριξη και την ουσιαστική βοήθεια μιας μεγάλης εταιρείας, όπως είναι η Henkel Hellas, αλλά και των εθελοντών που συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος του DIXAN «Καθάρισε σε Βάθος». Δεσμεύομαι ότι, τόσο η ομάδα μου “Beach Cleaning”, όσο και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος». 

Όλοι μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της δράσης, να φύγουμε από την επιφάνεια και να καθαρίσουμε μαζί τις παραλίες μας σε βάθος. Για περισσότερες πληροφορίες για το «Καθάρισε σε Βάθος», για το έργο της ομάδας Beach Cleaning , την κυκλική οικονομία, αλλά και τις τοποθεσίες καθαρισμού, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο katharisesevathos.gr.

Δεν μένουμε στην επιφάνεια, συνεχίζουμε για ένα καλύτερο υδάτινο περιβάλλον, «για καλό»!

Πηγή: newsbeast.gr