Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες κατοίκων ότι λύκοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αττική. Στο θέμα αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος χαρακτήρισε «αποκύημα της φαντασίας την πληροφορία ότι πρόκειται για μονόλυκο». «Δεν υπάρχει μονόλυκος», υπογράμμισε.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι η θανάτωση αυτών των δύο σκυλιών είναι από λύκο. Έχουμε ζητήσει να γίνει εκταφή των δύο σκυλιών και να γίνει ιστολογική ανάλυση. Περιμένουμε από τους επιστήμονες να μας ενημερώσουν για το αν οι θάνατοι οφείλονται σε λύκους» είπε ο κ. Αμυράς.

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από τους επιστήμονες την απάντηση αν όντως έκαναν την εμφάνισή τους λύκοι στον Διόνυσο, τότε «ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα οδηγηθούμε στη σήμανση της περιοχής, θα βάλουμε ειδικές κάμερες και βεβαίως, θα ενημερώσουμε τον κόσμο πόρτα πόρτα».

Και όπως τόνισε ο κ. Αμυράς, η παρουσία λύκων στην Πεντέλη και την Πάρνηθα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. «Αυτοί είναι οι βιότοποι αυτού του θηλαστικού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ενημέρωση για να μην υπάρχει σύγκρουση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων με την ύπαρξη αυτού του θηλαστικού».

Τι δήλωσε για τα αγριογούρουνα

Αναφορικά με την εμφάνιση αγριογούρουνων εντός οικισμών και τις καταστροφές στις καλλιέργειες ο κ. Αμυράς δήλωσε πως είναι ένα γεγονός που τον έχει προβληματίσει.

«Υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω στους 500.000 – 700.000 πληθυσμός ατόμων αγριογούρουνων. Αυτό ισχύει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε ενεργοποιήσει συνεργεία δίωξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του είδους σε όλη τη Μεσόγειο».

Δεν είναι κάτι εξακριβωμένο

Για το θέμα μίλησε και ο Μανώλης Κόκκαλης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στο δήμο Διονύσου.

«Θα υπάρξει συνεργασία με το Δασαρχείο και το υπουργείο για να δοθούν πληροφορίες στον κόσμο για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει» είπε ο κ. Κόκκαλης, ζητώντας αυτή την περίοδο από τους δημότες να είναι πολύ προσεχτικοί όταν βγάζουν τα κατοικίδιά τους βόλτα.

Πηγή: newsbeast.gr