Από το σπίτι τους τιμούν οι Εβραίοι όλου του κόσμου τη Yom Ha Shoah, Ημέρα Πένθους για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, λόγω των μέτρων περιορισμού που έχουν αποφασίσει σχεδόν όλες οι πληττόμενες χώρες από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή ημέρα, «φέτος, δεν θα συγκεντρωθούμε ούτε στις συναγωγές, ούτε στα νεκροταφεία, ούτε στα Μουσεία, λόγω της πανδημίας που πλήττει την ανθρωπότητα. Φέτος, μετέχουμε από το σπίτι μας στο παγκόσμιο μνημόσυνο που διεξάγεται διαδικτυακά και ακούγονται τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μόνο με τη σιωπή μας και τη θλίψη. Αλλά και με την ελπίδα ότι διδασκόμενοι από το παρελθόν, οι άνθρωποι, οι πολίτες, πολεμούμε τις ιδεολογίες του μίσους και προσπαθούμε να κτίζουμε έναν κόσμο ανεκτικότητας και δικαιοσύνης».

Στην ίδια ανακοίνωση, όπως τη μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται ότι «σήμερα, στις 10:00, ώρα Ελλάδος, οι Εβραίοι όλου του κόσμου, όπου κι αν βρισκόμαστε, στεκόμαστε για δύο λεπτά σιωπηροί και ακίνητοι – είναι η ώρα που συνδεόμαστε διαδικτυακά με το κράτος του Ισραήλ, που γεννήθηκε από τις στάχτες του, εκεί όπου οι σειρήνες ηχούν για δύο λεπτά – δύο λεπτά προσοχής και απόλυτης σιγής στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και σηματοδοτούν το πένθος μας, σηματοδοτούν τη Shoah».

«Σήμερα είναι η ημέρα που οι Εβραίοι όλου του κόσμου πενθούμε για τα έξι εκατομμύρια αδελφούς μας που εκτοπίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης στην Ευρώπη. Yom Ha Shoah – Ημέρα του Ολοκαυτώματος, ημέρα πένθους», τονίζει το ΚΙΣΕ.

Καταληκτικά επισημαίνει: «Δεν πρόκειται για έναν απλό αριθμό – πρόκειται για έξι εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσα τους εξήντα επτά χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, με ονοματεπώνυμο, και σήμερα ο κάθε ένας από εμάς, η κάθε οικογένεια, η κάθε κοινότητα πενθούμε και μνημονεύουμε τους νεκρούς γονείς, παιδιά, συγγενείς, φίλους και γείτονες που θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων, κάηκαν στα κρεματόρια, δολοφονήθηκαν – μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι».