Ο γνωστός, συντηρητικός τηλεευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον, που συχνά προκαλούσε σάλο με τις ακραίες θέσεις του, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι που ίδρυσε ο ίδιος πριν από σχεδόν 60 χρόνια.

Ο Ρόμπερτσον άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Βιρτζίνια Μπιτς νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το The Christian Broadcasting Network.

Ο εξαιρετικά δημοφιλής παρουσιαστής χριστιανικών προγραμμάτων ίδρυσε το CBN το 1960. Εκεί παρουσίαζε ο ίδιος μια καθημερινή, υπερσυντηρητική εκπομπή, την “The 700 club”, την οποία, όπως υποστήριζε, παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο Αμερικανοί τηλεθεατές.

Ο Ρόμπερτσον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση των συντηρητικών χριστιανών και στην εκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν στην προεδρία των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1980. Το 1988 διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, αλλά χωρίς επιτυχία. Ίδρυσε τον Χριστιανικό Συνασπισμό, μια οργάνωση γνωστή για την αντίθεσή της στην άμβλωση και τον αγώνα της για την προσευχή στα σχολεία. Τη δεκαετία του 1990 ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις ισχυρότερες ομάδες άσκησης πολιτικής πίεσης και σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times το 1994 αριθμούσε 4 εκατομμύρια μέλη. Με την αλλαγή του αιώνα όμως έχασε σχεδόν τα μισά μέλη της και μεγάλο μέρος της επιρροής της.

Ο Ρόμπερτσον, που γεννήθηκε το 1930 στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνιας, προκαλούσε συχνά με τις ακραίες δηλώσεις του. Το 2002, έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε ότι οι μουσουλμάνοι είναι χειρότεροι από τους Ναζί. Το 2005 ζήτησε να δολοφονηθεί ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που τον κατηγορούσε ότι χρηματοδοτούσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Πηγή: newsbeast.gr