Συνέντευξη στη Νίκη Λυμπεράκη για λογαριασμό του Mega έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη βοήθεια που έσπευσε να παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκάλαδου, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Νομίζω πως καταρχάς το βάρος πέφτει στον σεισμό. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα έσπευσε άμεσα να βοηθήσει αυτούς που βρέθηκαν σε ανάγκη στην Τουρκία έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να αγγίξει τις καρδιές των Τούρκων.

Όπως είπατε ήμουν εκεί και μιλώντας με πολλούς Τούρκους συναδέλφους μου, ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπαν είναι πόσο σημαντικό ήταν που έσπευσαν τόσοι Έλληνες πολίτες και τόση βοήθεια από την Ελλάδα στην ώρα της ανάγκης. Νομίζω ότι αυτό δημιουργεί μια καλύτερη ατμόσφαιρα, αλλά κοιτάξτε: είναι περίοδος εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό πάντα περιπλέκει τα πράγματα. Η ελπίδα μου σε πρώτη φάση είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα διατηρήσουν τα νερά όσο ήρεμα γίνεται και ίσως τους επόμενους μήνες θα δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου, της διπλωματίας και της προσπάθειας να επιλυθούν θέματα που χρονίζουν μεταξύ τους.

Για εμάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στενοί σύμμαχοι, στενοί εταίροι και στενοί φίλοι και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να έρχονται κοντά. Αν το κάνουν αυτό, οι ευκαιρίες που θα προκύψουν θα είναι εκπληκτικές και για τις δύο χώρες».

«Όσα μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από όσα μας χωρίζουν»

«Νομίζω ότι είναι μια δυνατή υπόμνηση του γεγονότος ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ότι τελικά όσα μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από όσα μας χωρίζουν. Φυσικά υπάρχουν θέματα που χρονίζουν, διαφορές, αντιδικίες και δεν θέλω να φανεί σα να λέω πως όλα τα λυθούν μέσα σε μια νύχτα, ελπίζω όμως ότι αυτό το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μπορεί να παίξει έναν ρόλο στο μέλλον.

Όμως κάθε πράγμα στον καιρό του. Η Τουρκία έχει εστιάσει απόλυτα στο να ανακάμψει από τον σεισμό. Είδαμε άλλον έναν ισχυρό μετασεισμό μόλις χθες. Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. Όσοι επιβίωσαν είναι τρομοκρατημένοι. Φοβούνται να πάνε στα σπίτια τους, ακόμη κι αν έχουν ακόμη σπίτι να τους περιμένει» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Μας απασχολούν πάντα οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ασφάλειά της»

Τι απαντάει ο Άντονι Μπλίνκεν σε όσους αναφέρουν πως το υπουργείο Εξωτερικών συνηθίζει να καλεί και τις δυο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο για να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ μιας χώρας που απειλεί και μιας χώρας που απειλείται.

«Φυσικά, μας απασχολούν πάντα οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ασφάλειά της. Είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Όμως πιστεύουμε επίσης πως με καλή θέληση και καλή πίστη και στις δύο πλευρές, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, διαχείρισης των διαφορών και επίλυσής τους» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πόσο μακριά φτάνει η αμυντική μας συνεργασία;

Απάντηση στο πόσο μακριά φτάνει η αμυντική μας συνεργασία και τι έχουν να περιμένουν οι Έλληνες από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση έδωσε ο Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας: «Νομίζω ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αμυντική μας συνεργασία έχει βαθύνει και ενδυναμωθεί. Έχουμε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασία που μόλις πέρυσι αναθεωρήσαμε και συνεπεία της οποίας μεταξύ άλλων επενδύθηκαν 100 εκατ. Δολάρια για την αναβάθμιση ελληνικών λιμένων. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F16. Περισσότερα από 80 ελληνικά F16 αναβαθμίζονται και περιμένω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα και επιπλέον φυσικά, η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει F35, κάτι που στηρίζουμε. Επομένως, η συνεργασία μας έχει φτάσει σε εκπληκτικό επίπεδο. Φυσικά έχουμε νέα μέρη στα οποία συνεργαζόμαστε σε επίπεδα εκπαιδευτικά και επιχειρησιακά, οπότε έχουμε τις δυνάμεις μας να εργάζονται μαζί, περισσότερες και σε περισσότερα μέρη από ποτέ.

Την ίδια ώρα, είμαστε σύμμαχoι στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους της Συμμαχίας, σε περίπτωση που δεχόταν απειλή».

«Απειλητική ρητορική και απειλητικές ενέργειες δεν είναι κάτι που στηρίζουμε»

«Τι θα συμβεί αν μια χώρα του ΝΑΤΟ επιτεθεί απρόκλητα σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η ερώτησή μου» τόνισε η Νίκη Λυμπεράκη και ο Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε πως δεν θα εμπλακεί σε υποθετικές συζητήσεις αλλά «αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι ενθαρρύνουμε όλους μας τους φίλους να εμπλακούν διπλωματικά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους και να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες ή προκλητική ρητορική που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα έστω και ακούσια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως: «Επαναλαμβάνω πως είπαμε σε όλους μας τους φίλους ότι από τη δική μας οπτική, απειλητική ρητορική και απειλητικές ενέργειες δεν είναι κάτι που στηρίζουμε. Το αντίθετο! Και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι εταίροι μας μπορούν να πετύχουν περισσότερα μέσα από την απευθείας διπλωματική προσπάθεια για την επίλυση όσων τους χωρίζουν».

Οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

«Η Exxon Mobil διενεργεί σεισμικές έρευνες για αέριο ανοιχτά της Κρήτης, σε μια περιοχή που κατά το παρελθόν έχει φέρει ενστάσεις από τη Λιβύη με τις πλάτες της Τουρκίας. Είστε σε θέση να προστατέψετε τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αν χρειαστεί;» ρώτησε η Νίκη Λυμπεράκη.
«Κοιτάξτε, αυτό που μπορώ να πω γενικά είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών αλλά και τις διασύνδεσης της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα, είναι κόμβος αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα εγχειρήματα που δείχνουν πολύ βιώσιμα και δυνατά και πιστεύω πως ήδη η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση. Πιστεύω πως το μέλλον θα της φέρει έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο και η Ελλάδα όπως είπα είναι κόμβος αυτών των προσπαθειών και είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον πολλών χωρών και κάτι που θέλουμε να βρίσκουμε τρόπους να στηρίζουμε» απάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πρώτες όρθωσαν ανάστημα για την άμυνα της Ουκρανίας»

Σε ότι αφορά τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία η οποία δοκιμάζεται μετά τη ρωσική εισβολή, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι: «Θα έλεγα δύο πράγματα: Πρώτον, όσα έχει κάνει ήδη η Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πρώτες όρθωσαν ανάστημα για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, για την υπεράσπιση των βασικών αρχών που είναι τόσο σημαντικές για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, όπως αποτυπώνονται στον χάρτη του ΟΗΕ. Η ιδέα ότι δεν μπορεί μια χώρα απλά να σβήσει τα σύνορα μιας άλλης χώρας, να καταλάβει τη γη, να προσπαθήσει να σβήσει την ταυτότητά της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε πάλι σήμερα και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, γιατί γίνονται όλα αυτά. Δεν γίνονται γιατί απειλήθηκε η Ρωσία από το ΝΑΤΟ ή από την Ουκρανία. Είναι απλά η εμμονή του Πούτιν να επαναφέρει την Ουκρανία στη Ρωσική Αυτοκρατορία, μέσα στη Ρωσία και να εξαφανίσει την ταυτότητά της ως ανεξάρτητου κράτους. Οπότε η Ελλάδα πήρε θέση με δυναμισμό και εξακολουθεί. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, να ενδυναμώσουμε τη θέση της στο πεδίο, με την ελπίδα ότι όταν τελικά ελθει η ώρα των διαπραγματεύσεων θα είναι στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτικά θέση. Κοιτάξτε, πέραν του Πούτιν, κανείς δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθήσαμε να τον αποτρέψουμε. Τον βλέπαμε να έρχεται, επί μήνες διαβουλευτήκαμε με την Ρωσία για να δούμε αν είχαν πράγματι εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά τους, που θα δικαιολογούσαν το σχέδιό τους και δυστυχώς αυτό που κατέστησαν σαφές ειναι, όπως είπα, ότι όλο αυτό είχε να κάνει με την εμμονή του Πούτιν να εξοντώσει την Ουκρανία».

Το ενδεχόμενο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Πριν από δύο ημέρες είπατε πως υπάρχουν αποδείξεις ότι η Κίνα ίσως εξετάζει την παροχή θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία» υπενθύμισε η Νίκη Λυμπεράκη στον Άντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Το Πεκίνο απάντησε λέγοντας πως αυτά είναι ψέματα. Θέλω να σας ρωτήσω αν εμμένετε σε όσα είπατε κι αν συμμερίζεστε την άποψη του Ζελένσκι ότι αν εμπλακεί η Κίνα μπορεί να οδηγηθούμε τελικά σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;».

Η απάντηση του ήταν η εξής: «Σίγουρα δεν μιλάμε για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό που εμείς θέλουμε είναι όχι να διευρύνουμε αυτόν τον πόλεμο αλλά να τελειώσει, με ένα τέλος όμως που θα είναι και δίκαιο και διαρκές, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να επικυρώσουμε τη βίαιη κατοχή εδάφους από τη Ρωσία και διαρκές με την έννοια ότι αφήνουμε τα πράγματα σε ένα σημείο, ώστε η Ρωσία να μην ξανακάνει τα ίδια σε ένα ή πέντε χρόνια».

Σε ότι αφορά την Κίνα, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως: «εμμένουμε σε όσα είπα και όσα είπαν κι άλλοι εκείνη την ημέρα. Αυτά τα βλέπουμε από την πρώτη μέρα. Θα θυμάστε ότι λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Σι συνάντησε τον Πρόεδρο Πούτιν και μίλησαν για συνεργασία χωρίς όρια. Από πολύ νωρίς, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Πρόεδρο Σι ότι θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αν η Κίνα παρέχει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια ή αν εμπλέκεται σε συστηματική αποφυγή των κυρώσεων και πως κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση μας, οπότε παρακολουθούμε εδώ και καιρό πολύ προσεκτικά και έθεσα αυτούς τους προβληματισμούς γιατί έχουμε τέτοια πληροφόρηση, ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια. Αυτό θα ήταν ένα τρομερό βήμα όχι μόνο από τη δική μας οπτική αλλά και από την οπτική πολλών άλλων χωρών στην Ευρώπη και αλλού, οπότε ελπίζω ότι η Κίνα δεν θα κάνει αυτό το βήμα».

Πηγή: newsbeast.gr