Αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με το Διοικητικό Δικαστήριο της Βαυαρίας, η απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων επιφάνειας μόνο έως 800 τ.μ., η οποία περιλαμβάνεται στα πρώτα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού στο κρατίδιο.

Ως «μέτρο ασφαλείας» και όχι ως πρόβλημα για την κυβέρνησή του εκλαμβάνει την απόφαση ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι «δεν πρόκειται για επίθεση κατά των κανονισμών της κυβέρνησης, αλλά για διευκρίνιση, την οποία βεβαίως θα εφαρμόσουμε».

Η απόφαση πάντως του Δικαστηρίου, έπειτα από σχετική προσφυγή αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων, δεν οδηγεί για την ώρα σε πρακτικές αλλαγές, καθώς λαμβάνει υπ’ όψη της και την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η οποία υπαγόρευσε τη λήψη μέτρων.

Ανάλογες προσφυγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν ωστόσο υποβληθεί και στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Υπέρ διαφορετικών τοπικών μέτρων για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της καγκελαρίας

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν τάσσονται υπέρ των περιφερειακά διαφοροποιημένων μέτρων ελέγχου της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά τον Μάρκους Ζέντερ, η εξάπλωση του κορονοϊού στη Γερμανία πρέπει να καταπολεμηθεί με περιφερειακά προσαρμοσμένα μέτρα περιορισμού της δημόσιας ζωής. «Χρειαζόμαστε περιφερειακές διαφοροποιήσεις. Είναι δυνατό ένα τοπικό lockdown», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) σήμερα στο Μόναχο μετά την τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του κόμματός του. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περιοχή Τίρσενρόϊτ, όπου οι τοπικές αρχές ήταν οι πρώτες στο κρατίδιό του οι οποίες επέβαλαν τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας τον Μάρτιο, όταν ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή είχε αρχίσει να εκτοξεύεται.

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν εξέφρασε σήμερα την ίδια άποψη με επιστολή του προς τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός αναφέρει συγκεκριμένα ότι «στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφοροι κανονισμοί στη Γερμανία, διότι η επιδημία δεν εξαπλώνεται ομοιόμορφα στη χώρα».

Πηγή: newsbeast.gr