Σε αναστάτωση βρίσκονται οι αρχές της Κολομβίας εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου Νεβάδο δελ Ρουίς, καθώς εντείνονται οι φόβοι πως θα σημειωθεί έκρηξη, με αποτέλεσμα να σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός.

Το υπουργείο Ορυχείων, με «έκτακτη ανακοίνωση» που εξέδωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ανέφερε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε «πορτοκαλί», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να εκραγεί το ηφαίστειο εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.

«Από τις 24 Μαρτίου, έχει αυξηθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα» στο στρωματοηφαίστειο, το υψόμετρο του οποίου ξεπερνά τα 5.300 μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις 28 Μαρτίου καταγράφηκαν 6.500 σεισμοί και την επόμενη ημέρα περισσότεροι από 11.000. «Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η ανακοίνωση, περισσότεροι από 9.600 σεισμοί είχαν καταγραφεί σήμερα (Παρασκευή), πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αλλά να ενημερώνονται τακτικά από τη Γεωολογική Υπηρεσία της Κολομβίας. Ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέδρο κάλεσε τους δημάρχους «να προετοιμάσουν τα πρωτόκολλα για αυτό το επίπεδο συναγερμού».

Σημειώνεται, πως το Νεβάδο δελ Ρουίς είναι χαραγμένο στη μνήμη των Κολομβιανών για την εφιαλτική τραγωδία του Αρμέρο, της πόλης που θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και ηφαιστειακών υλικών το 1985, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 25.000 άνθρωποι. Το μαρτύριο της 13χρονης Ομάιρα Σάντσες, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε μια τρύπα καλυμμένη με νερό και αργοπέθαινε επί τρεις ημέρες σε ζωντανή μετάδοση, συγκλόνισε τότε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ηφαιστειολογικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, ο αριθμός των θυμάτων από την ενεργοποίηση του Νεβάδο δελ Ρουίς το 1985 ήταν το τέταρτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως από μία και μοναδική έκρηξη ηφαιστείου.

Πηγή: newsbeast.gr