Οι διασώστες αγωνίζονται για να σώσουν χιλιάδες ζώα που έχουν εγκλωβιστεί μετά τις πλημμύρες στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας που προκλήθηκαν από την καταστροφή του τεράστιου φράγματος της Καχόβκα.

Πολλοί σκύλοι, γάτες και άλλα κατοικίδια κινδυνεύουν αφού τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι “πολλές χιλιάδες” ζώα έχουν εγκλωβιστεί.

Το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα σοβιετικής κατασκευής ανατινάχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις στην πολεμική ζώνη της νότιας Ουκρανίας. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Δνείπερου αυξήθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, πόλεις και χωριά, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου τμήματος της περιφερειακής πρωτεύουσας Χερσώνας.

Δρόμοι που πριν από την καταστροφή του φράγματος απείχαν εκατοντάδες μέτρα από την όχθη του ποταμού, έχουν πλέον βυθιστεί και οι κάτοικοι έφτιαξαν αυτοσχέδιες αποβάθρες για να κυκλοφορούν με μικρές βάρκες ή φουσκωτά. Σε πολλές από αυτές είναι στοιβαγμένα πλαστικά κλουβιά μεταφοράς κατοικιδίων καθώς εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τα έντρομα ζώα.

Ανατίναξη φράγματος στην Ουκρανία

Η Ιρίνα Μπουχόνσκα, επικεφαλής του κοινοτικού χώρου φύλαξης αδέσποτων στη γειτονική πόλη Μικολάιβ, έφθασε την Τρίτη στη Χερσώνα για να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης. Μέχρι το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η Μπουχόνσκα και η ομάδα της είχαν ήδη μεταφέρει 10 σκύλους σε καταφύγιο και 30 άλλους στις αποβάθρες, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Πιάσαμε πολλά από τα ζώα αυτά δίπλα στις όχθες (Σ.τ.Σ: του ποταμού Δνείπερου) καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και κολυμπούσαν πίσω από τις βάρκες. Είδαμε ένα σκύλο να πνίγεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν μας άφηναν να περάσουμε χωρίς βάρκα. Το πρωί υπήρχαν πολλά που δεν μπορούσαμε καν να τα προσεγγίσουμε. Πολλά από εκείνα που ήταν κάπου κλειδωμένα ή δεμένα με αλυσίδα πέθαναν», εξηγεί η ίδια.

Ανατίναξη φράγματος στην Ουκρανία

«ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΖΩΑΚΙ ΜΟΥ»

Μια άλλη διασώστρια, η 45χρονη Ιρίνα, λέει ότι είναι μέλος μιας ομάδας από έξι εθελοντές που μετέβησαν εκεί από την πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας οδηγώντας τουλάχιστον οκτώ ώρες για να φθάσουν. Η Ιρίνα εξηγεί ότι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram δημιουργήθηκε μια ομάδα όπου δεκάδες διασώστες λάμβαναν μηνύματα από απελπισμένους ιδιοκτήτες κατοικιδίων που εκλιπαρούσαν για τη διάσωση των ζώων τους.

«Κόσμος εκκενώνει την περιοχή, μετά μας παίρνουν τηλέφωνο κλαίγοντας και μας λένε ‘σας παρακαλώ, σώστε το ζωάκι μου, έχει καθίσει στη στέγη του σπιτιού μου, δεν μπορώ να πάω πουθενά’. Πολύς κόσμος ζητάει βοήθεια», λέει η Ιρίνα. Οι διασώστες έχουν όμως να αναμετρηθούν όχι μόνο με τα ισχυρά υδάτινα ρεύματα αλλά και με τα ίδια τα κατοικίδια που κάποιες φορές γίνονται επιθετικά από τον φόβο τους. «Όλοι οι εθελοντές είναι γεμάτοι δαγκωνιές. Σώζεις τον σκύλο, αλλά επειδή βρίσκεται σε σοκ σου δαγκώνει τα χέρια και τα πόδια», προσθέτει από την πλευρά του ένας εθελοντής διασώστης, ο Σβιατοσλάβ Σπατάρ. Είναι πιθανό να έχουν πεθάνει πολλά ζώα.

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια πλημμύρα–εξηγεί η Μπουχόνσκα- οι γάτες πανικοβάλλονται και ακινητοποιούνται.

«Γάτες δεν υπάρχουν πουθενά … Αν ένας σκύλος μπορεί να κολυμπήσει, θα προσπαθήσει να το κάνει για να σωθεί. Η γάτα θα πέσει σε λήθαργο και, αν τα νερά την πλησιάσουν, θα μείνει ακίνητη στο ίδιο μέρος. Επομένως, το πιθανότερο είναι να πέθαναν οι γάτες», καταλήγει η ίδια.

Πηγή: newsbeast.gr