Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Alpha Bank επιπλέον μία έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια τεσσάρων επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων senior preferred που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Το νέο ομόλογο έχει διάρκεια έξι ετών και δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, με ονομαστικό επιτόκιο 6,875% και απόδοση 7%. Η έκδοση προσέλκυσε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, με υπερκάλυψη του αρχικού στόχου για 400 εκατ.ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές πλησίασαν τα 1,3 δισ. ευρώ δηλαδή τρεις φορές υψηλότερα από τον αρχικό στόχο και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7%, χαμηλότερη από αυτήν που είχε τεθεί στην έναρξη της διαδικασίας.

Το ομόλογο senior preferred συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 130 επενδυτών, με το κύριο μέρος της έκδοσης να τοποθετείται σε διαχειριστές κεφαλαίων (56%), σε τράπεζες και wealth management (συνδυαστικά 36%). Τα 3/4 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της τράπεζας και της χώρας, ενόψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Πρόκειται, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοινωση, για ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 της Alpha Bank, το οποίο παρουσιάστηκε στο Investor Day που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά της να κεφαλαιοποιήσει την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά και τη διαρκή δέσμευσή της στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Alpha Bank, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική που επικρατεί στις αγορές κεφαλαίου, έχει προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή έκδοση ομολόγων MREL και στη δημιουργία αποθεμάτων σύμφωνα με τους στόχους της, παραμένοντας ενεργή στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

O CFO του Ομίλου της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, τόνισε: «Με τη νέα επιτυχή έκδοση ομολόγου Senior Preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η ενεργή παρουσία της Alpha Bank στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και η ισχυρή δέσμευσή της να διευρύνει συνεχώς και να διαφοροποιεί τη χρηματοδοτική της βάση, διασφαλίζοντας παράλληλα την περαιτέρω βαθμιαία ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις κανονιστικές απαιτήσεις. Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεπή υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου και του χρηματοδοτικού μας πλάνου».

Πηγή: newsbeast.gr