Τις προβλέψεις του για το νέο έτος κάνει ο ιστορικός της Οικονομίας Νάιαλ Φέργκιουσον επισημαίνοντας πως αναμένει αλματώδη οικονομική ανάπτυξη.

«Αν και η οικονομική ζημία είναι επί του παρόντος μεγάλη, το 2021 θα έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα. Σε τελική ανάλυση ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι πολύ μικρότερος από τη ζημιά μετά την οικονομική κρίση το 2008», είπε ο ιστορικός, o οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο Σκωτσέζος ιστορικός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προβλέπει ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα συνεχιστούν υπό τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τη σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Δεν θα καταργήσει ούτε τους δασμούς, ούτε θα άρει την τεχνολογική απαγόρευση της Huawei».

Κατά τον Φέργκιουσον «Η ελπίδα της Γερμανίας να παραμείνει ουδέτερη σε αυτήν την ηγεμονική σύγκρουση είναι μια ψευδαίσθηση. Η επόμενη γενιά πολιτικών ηγετών της Γερμανίας θα αντιληφθεί ότι αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή. Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη στον νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Ο ιστορικός αναφέρθηκε και στη διαδικασία διαδοχής της Μέρκελ στη Γερμανία για την οποία είπε: «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) χειρίστηκε το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί την Μέρκελ τόσο άσχημα ώστε κανείς να μην έχει ιδέα ποιος θα ακολουθήσει τα βήματά της» και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα δώσει τον τόνο στην Ευρώπη στην μετά Μέρκελ εποχή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει να αναλάβει αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Ο Mακρόν προσπαθεί να διαμορφώσει το προφίλ ενός νέου ντε Γκωλ και η πολιτική απόσταση μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου θα αυξάνεται συνεχώς», προέβλεψε.

Πηγή: newsbeast.gr