Μία θετική εξέλιξη στην Ελλάδα εν μέσω κορονοϊού παρουσιάζει το Al Jazeera.

Συγκεκριμένα, σε θέμα του αραβικού δικτύου υπάρχει αναφορά για την ταχύτατη υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από τις επιχειρήσεις.

«Η απομακρυσμένη εργασία προχωρά με άλματα και μπορεί να μας αφήσει μια σημαντική κληρονομιά [μετά την κρίση]», δηλώνει στο αραβικό δίκτυο ο Μάρκος Βερέμης της Upstream.

Ο ίδιος δηλώνει ακόμη περισσότερο ενθουσιασμένος από το πόσο γρήγορα προσαρμόζονται οι πελάτες του που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. «Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς τώρα εκπαιδεύεται από την κρίση», δήλωσε.

Το Al Jazeera φέρνει ως παράδειγμα τα ελληνικά σουπερμάρκετ. Λόγω των μέτρων, πολλοί πελάτες, αντί να περιμένουν στις ουρές έχουν ξεκινήσει να ψωνίζουν μέσω διαδικτύου -πολλοί για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Το άρθρο επισημαίνει το ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην εξέλιξη αυτή. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να παραμείνουν στο σπίτι, γεγονός που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση να κάνουν εν μία νυκτί την πολυσυζητημένη ψηφιακή επανάσταση.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις ταχέως αναπτυσσόμενες απομακρυσμένες αγορές, η κυβέρνηση ξεκίνησε το digitalalsolidarity.gov.gr – μια πλατφόρμα όπου οι τεχνολογικά προηγμένες μεγάλες μεγάλες εταιρίες παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στο διαδίκτυο για το μάρκετινγκ και τη διαχείριση λογαριασμών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

«Οι περισσότεροι ιστότοποι που ανήκουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης συνηθίζουν να δημοσιεύουν τις ώρες ανοίγματος. Τώρα υπάρχει μια ανακοίνωση που λέει: “Μπορεί να είμαστε κλειστά αλλά είμαστε έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε ψηφιακά”», λέει ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Αυτή η πιο ισχυρή και οργανωμένη υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λέει ο Σπινέλλης, προωθεί επίσης τη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία του δημόσιου τομέα.

Παρά την πρόσφατη βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διαφάνεια, σύμφωνα με την Transparency International. Εντούτοις, μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετήσει πολλές online κρατικές υπηρεσίες σε μια ενιαία πλατφόρμα gov.gr.

«Υπήρξαν περίπου 500 διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όταν μας έπληξε ο κορονοϊός, αλλά ήταν διασκορπισμένες και πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν καν για την ύπαρξή τους. Αυτό που κάναμε ήταν να τις ενσωματώσουμε σε μια πλατφόρμα», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο Al Jazeera. Ο κ. Πιερρακάκης προσθέτει ότι μόνο οι ηλεκτρονικές συνταγές προσέλκυσαν 200.000 χρήστες σε 10 ημέρες.

Η κίνηση αυτή είναι κάτι που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να τονίσει. Στο Κοινοβούλιο, στις 2 Απριλίου, αποκάλεσε το gov.gr «την πύλη του νέου, ψηφιακού κράτους».

Επίσης, η εκπαίδευση εξελίσσεται ταχύτατα. Η Ελλάδα έκλεισε τα δημόσια σχολεία στις 10 Μαρτίου. Παρόλο που δεν διέθετε υποδομή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι μαθητές γυμνασίου και μέσης εκπαίδευσης διδάσκονταν ψηφιακά μόνο δύο εβδομάδες αργότερα.

«Καταφέραμε να κάνουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτό που σκοπεύαμε να κάνουμε σε μήνες και αυτό που άλλοι δεν έκαναν για χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η χώρα θα πέσει σε βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί σε ποιο βαθμό η ψηφιοποίηση συμβάλλει στη μείωση του οικονομικού πλήγματος από τον κορονοϊό, ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει όταν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει.

Μία από τους μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. «Εάν χαθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος, μια ύφεση περίπου 10% για το 2020 είναι αναπόφευκτη», δήλωσε οικονομολόγος στο Al Jazeera. Ωστόσο, η ψηφιοποίηση έχει εξαλείψει τα εμπόδια που θέτουν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης ως εμπόδιο στα μελλοντικά πακέτα φορολογικών ενισχύσεων.