Οι μετανάστες που επιβίωσαν από το ναυάγιο στην Πύλο, καταθέτουν αίτημα για άσυλο, ενώ γίνεται καταγραφή τους και ταυτοποίηση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης.

Τα συνολικά 86 άτομα που επιβίωσαν, περιθάλπονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαλακάσας. Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονταν πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας. Ανάμεσα στους 86 βρίσκονται και 10 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μαλακάσας χθες το απόγευμα.

Στους διασωθέντες έχει προσφερθεί ο απαραίτητος ρουχισμός, παρέχονται τα απαραίτητα γεύματα και διαμένουν σε οικίσκους της δομής. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί και δωμάτια επικοινωνίας, στα οποία οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία με τους οικείους τους.

Στη δομή της Μαλακάσας πραγματοποιούνται υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση των διασωθέντων, ενώ οι υπεύθυνοι τους έχουν ενημερώσει για τα δικαιώματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι διαδικασίες αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, από το Σάββατο 17 Ιουνίου εδρεύει στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για την ενίσχυση αυτού του σκοπού έχει τεθεί σε άμεση λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (help desk), από Δευτέρα έως Παρασκευή (από τις 09:00 έως τις 19:00) για την παροχή πληροφοριών σε οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου σε αγγλικά, αραβικά, παστού και ουρντού, καλώντας στο 213 1386000 ή και με e-mail στο [email protected]

Στο κτήριο «Κεράνης», επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους. Στην προσπάθεια αναζήτησης των συγγενών των θυμάτων και των διασωθέντων συμβάλλει και ο Ερυθρός Σταυρός.