Οι πρόσφατες εικόνες εγκατάλειψης και καταστροφής από την Αγία Σοφία που έχουν βγει στη δημοσιότητα, έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ενώ η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ σημείωσε ότι είναι αμφίβολο, εάν το μνημείο επιβιώσει μέχρι το 2050.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Αγία Σοφία είναι τεστ για την Κωνσταντινούπολη: Δεν θα δει το 2050 αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοση cumhuriyet.com.tr, αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν δει εικόνες βανδαλισμού στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και προσθέτει πως τα πλήθη που συρρέουν καθημερινά σε αυτή συμβάλλουν στην καταστροφή της.

Το δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ για την Αγία Σοφία

Η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους Σοφία προκειμένου να καταγράψουν στο ρεπορτάζ τους τι συμβαίνει και επισήμαναν ότι είδαν δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν στην Αγία Σοφία. Παράλληλα, ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι» πριν από μερικές εβδομάδες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους, αρκεί για να προκαλέσει φθορά.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να αφήσουν μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο καιρό μετά τις ζημιές στην αυτοκρατορική Πύλη και τις εικόνες που έδειχναν πιστούς να κρεμούν τα παπούτσια τους στους τοίχους του μνημείου, δημοσιεύτηκε φωτογραφία που έδειχνε σπασμένη μια ιστορική δεξαμενή νερού, η οποία είχε μετατραπεί σε παπουτσοθήκη.

Πηγή: newsbeast.gr