«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά θα την επιδεινώσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στο «MEGA».

«Όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει, στην αγορά εργασίας θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνεργοι και εργαζόμενοι με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα. Αυτό είναι ένα ντόμινο, συρρικνώνεται το εισόδημα, μειώνεται η αγοραστική δύναμη, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και παρασύρει το σύνολο της οικονομίας», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το μέτρο περί της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός γρήγορων μαζικών απολύσεων. Η κυβέρνηση είπε στις επιχειρήσεις απαλλαγείτε από το προσωπικό σας. Το κράτος δίνει ένα έκτακτο επίδομα κατώτερο του κατώτατου μισθού και όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει η μόνη υποχρέωση των επιχειρήσεων είναι να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων -όχι τους ίδιους και όχι με την ίδια σχέση εργασίας- και μόνο για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια των μέτρων π.χ. για έναν μήνα».

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους ή έχουν δραματική μείωση του τζίρου υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε αυτή τη στιγμή το κράτος να αναλάβει να καταβάλει πλήρως το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων. Να καταβάλει, επίσης, το δώρο Πάσχα και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν να διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό με τι ίδιες σχέσεις εργασίας και να μην προβούν σε απολύσεις. Σε μηνιαία βάση η κάλυψη του μισθολογικού κόστους είναι κάτι λιγότερο από 1 δισ., προφανώς δεν είναι λίγα χρήματα αλλά προφανώς δεν είναι και ανέφικτο».

Πηγή: newsbeast.gr